Gebruikshandleidingen

Fakkels.com levert u hoogwaardige producten van betrouwbare leveranciers die reeds vele jaren actief zijn in de wereld van de veiligheidsproducten en de noodsignalen in het bijzonder. Voor we gaan beginnen willen we u meegeven dat u ALLE soorten noodsignalen droog moet bewaren. Onze noodsignalen zijn allen pyrotechnische producten, of ‘ernst’-vuurwerk zoals u wil. De grootste vijand van alle soorten vuurwerk is water, zo ook bij noodsignalen. Binnen deze productengroep maakt men grofweg onderscheidt in twee varianten signalen. Als eerste zijn daar de noodsignalen met het SOLAS maritieme keurmerk die zich kenmerken door de bekende ‘slag’ of ‘trek’-ontstekingen. In principe verkopen wij geen noodsignalen met een ‘slag’-ontsteking blijft dus de ‘trek’-ontsteking over. In de scheepsvaart en zeevaardij krijgen mensen speciale cursussen voor het gebruik van deze noodsignalen. Hoewel de handleiding niet moeilijk is, en noodsignalen voor iedereen zonder cursus-achtergrond succesvol tot ontsteking kunnen worden gebracht, schalen wij het gebruik van de ‘trek’-ontsteking in als “moeilijk”. Ben je op zoek naar een noodsignaal die eenvoudig ontsteekt? Scroll dan naar beneden naar het kopje ‘Strijk’-ontsteking.

 

‘Trek’-ontsteking / Pull-ignitor, Fakkels & Rooksignalen

Producten: SOLAS handstakelsignalen, Landrooksignalen, T1, T2 en T3 + SOLAS Drijvende rooksignalen

De pull-ignitor is door Pains Wessex een kleine twee decennia geleden ontwikkelt als de vervanger voor het daarvoor standaard gebruikte ‘slag’-mechanisme. De grootste voordelen die de trekkoord-noodsignalen hebben tegenover de rest is dat ze hun waterdichtheid behouden en daarnaast nog altijd eenvoudig te ontsteken zijn. Het grote minpunt van deze variant is dat de behandeling moeilijker is. Trek je het koord er niet op de juiste manier uit bestaat de kans dat het noodsignaal niet ontsteekt. Dit verklaart ook gelijk de vele cursussen die worden gegeven voor het hanteren van dit type noodsignaal in de zeevaart waar letterlijk elke seconde telt. Ontsteking van deze noodsignalen geschiedt grofweg als volgt:

  1. Hou het noodsignaal met de pijl naar boven vast en verwijder de bovenste dop
  2. Trek het koord horizontaal onder een lichte hoek (sommige fabrikanten schrijven zelfs 90 graden voor (!)) in één vloeiende beweging uit het signaal
  3. Ontsteking van het signaal volgt na een korte vertraging
  4. Hou het signaal benedenwinds vast (met de wind mee)

 

SOLAS handstakelsignalen

 

Landrooksignalen, T1, T2 en T3 + SOLAS Drijvende rooksignalen

Fakkels.com adviseert:

Hoewel deze varianten noodsignalen dus waterdichter zijn dan andere varianten die wij verkopen leert de ervaring dat de wijze van ontsteking niet volledig waterdicht is. Vertrekt u voor een wandeling naar een afgelegen gebied of voor een lange zeereis: Neem voldoende, gevarieerde, noodsignalen met u mee op reis! Mocht eentje het laten afweten heeft u altijd een vervanger bij de hand!

Fakkels.com legt het mechanisme uit:

Het pull-ignition systeem werkt ongeveer als een omgekeerde lucifer: Het trekkoord bevat aan het einde een stukje wrijving verhogend materiaal. Wanneer het koord op de juiste wijze uit wordt getrokken is de ontstekingstorsie optimaal. Het trekkoord levert voldoende wrijving om het noodsignaal tot ontsteking te brengen. Vanzelfsprekend is dat wanneer het koord geen optimale ontstekingstorsie teweeg brengt het noodsignaal NIET ontsteekt. Dit gebeurd bijvoorbeeld als het koord recht eruit getrokken wordt. Op dat moment vindt er minimale-ontstekingstorsie plaats waardoor het noodsignaal in het slechtste geval niet ontsteekt. Ervaren gebruikers ondervinden met de pull-ignition variant vrijwel nooit problemen. Fabriekstests wijzen uit dit ontstekingsmechanisme met de juiste behandeling in 99% van de gevallen succesvol is. Voor het geval een noodsignaal via het pull-mechanisme niet ontsteekt, en de nood is immer hoog… Scroll dan naar helemaal naar de onderkant van deze pagina voor onze ervaringen en ‘if all things fail…’ oplossingen.

 

‘Strijk’-ontsteking / Rub-ignition, Fakkels & Rooksignalen

Producten: Handstakelsignalen, Handrooksignalen

De strijk-ontsteking is een van de meest betrouwbare varianten van ontsteking-mechanismes voor noodsignalen. De noodsignalen zijn voorzien van een strijkkop onder de bovenste dop (zie pijl op het noodsignaal) en worden met behulp van de onderste dop aangestreken (letterlijk zoals een lucifer werkt, red.). Ontsteking van deze variant gebeurd stapsgewijs als volgt:

  1. Hou het noodsignaal met de pijl naar boven vast en verwijder de bovenste en onderste dop
  2. Strijk met de onderste dop de strijkkop aan de bovenkant “aan”
  3. Ontsteking van het signaal volgt met een korte brandvertraging
  4. Hou het signaal benedenwinds vast (met de wind mee)

Fakkels.com adviseert:

Deze varianten noodsignalen zijn helaas niet waterdicht. Op het moment dat de strijkkop te vochtig is zal dit de ontsteking flink bemoeilijken of zelfs onmogelijk maken op reguliere wijze. Voor het geval u in een onwijze regenbui terecht kom en de nood is immer hoog… dan heeft u met deze signalen het niet gemakkelijk (!!) en is de kans op succesvolle ontsteking erg klein! Toch zijn er ook bij dit signaal alternatieve ontstekingswijzen. Interesse? Scroll dan een stukje naar beneden, naar het kopje ‘if all things fail…’ oplossingen.

 

‘If all things fail…’ oplossingen voor alternatieve ontsteking

Onder dit kopje dragen wij een aantal oplossingen aan voor het alternatief ontsteken van een noodsignaal. Een noodsignaal kan namelijk falen in zijn ontsteking, maar dat wil niet zeggen dat het zijn potentie heeft verloren. Met wat inventiviteit komt u toch tot het gewenste resultaat! Deze vormen van ontsteking raden wij absoluut NIET aan omdat ze de veiligheidsmarges kunnen beïnvloeden. Doch, wanneer u zich op een onbewoond eiland of diep in de bossen bevindt en die ene reddingsploeg komt net binnen visueel bereik bent u toch blij deze informatie tot u te hebben genomen! If all things fail…

Handstakelsignalen & Handrooksignalen:

Zoals onder het uitgebreidere kopje ‘Strijk’-ontsteking is te lezen bestaat de kans dat vochtigheid de strijkkop negatief beïnvloed. De strijkkop dekt de ontstekingslading van de fakkel af. Mocht de strijkkop nat worden door druppels of vocht wil dat dus NIET zeggen dat het noodsignaal zijn ontstekingspotentie heeft verloren. U kunt ervoor kiezen om het noodsignaal te laten drogen (geen zorgen, dat kan gewoon in de zon) of om bijvoorbeeld het vocht versneld uit de strijkkop te krijgen. Dit laatste kunt u doen door het aanbieden van een alternatieve ontstekingstempratuur, bijvoorbeeld een ander noodsignaal dat wél is ontstoken of een aansteker. Indien u een aansteker wil gebruiken raden wij de zogenaamde ‘stormaansteker’ aan, en vrijwel elke andere variant af vanwege veiligheidsredenen (!). Deze alternatieve manier van ontsteking brengt geen speciale risico’s met zich mee omdat de originele brandvertragingen nauwelijks aangetast worden.

Landrooksignalen, T1, T2 en T3 + SOLAS Drijvende rooksignalen:

De landrook,- en drijvende rooksignalen geven de meeste mogelijkheden tot alternatieve ontsteking. Onder de deksel bevindt zich naast het ontstekingsmechanisme in het midden van de deksel een afdeksticker voor het rookproductiekanaal. Via dit kanaal kunt u een alternatieve ontstekingsbron aanbieden. Mocht het ‘trek’-mechanisme onverhoopt niet werken kan je kiezen voor één van de volgende oplossingen in volgorde van gemak:

  1. Een extra handstakelsignaal ontsteken en de signalerings-vlam gebruiken om in het rookproductiekanaal te ‘spuiten’. Binnen luttele seconden zal het rooksignaal als nog ontsteken op vrijwel reguliere wijze. Omdat een landrooksignaal zijn signaleringskracht moet opbouwen is er geen extra ontstekingsrisico.
  2. Via het rookproductiekanaal een alternatieve ontstekingsbron aansteken. Zo kunt u ervoor kiezen een lont te gebruiken, of eenvoudiger: een lucifer of ander brandend klein voorwerp in het rookproductiekanaal te ‘gooien’. Ontsteking volgt dan vrijwel direct.

SOLAS Handstakelsignalen

De SOLAS-Handstakelsignalen bieden geen ‘snelle’ alternatieve ontstekingsvormen. De enige optie om dit signaal toch tot ontsteking te bewegen heeft enige achtergrond informatie nodig over een signaal dat wél juist werkt: Een SOLAS-Handstakelsignaal dat wel tot ontsteking komt via reguliere wijze zal het bekende ‘plop’-geluid produceren. Dit geluid wordt veroorzaakt doordat de signaleringsvlam de “kop” van het noodsignaal van binnenuit weg schiet (kanon-principe). Dit geeft ook direct de enige alternatieve ontstekingswijze aan: De “kop” moet handmatig uit de pijp verwijderd worden. Wanneer de kop is verwijderd kan met een ontstoken noodsignaal worden getracht door middel van de signaleringsvlam aan de bovenkant als alternatieve ontstekingsbron aan te dragen worden geprobeerd om het noodsignaal te ontsteken. Ontsteking zal vrijwel direct op volle sterkte plaats vinden.

Let op: Indien u de “kop” van het signaal verwijderd, verwijderd u ook de brandvertraging. Probeer op deze wijze dus NOOIT een signaal te ontsteken op een andere manier dan hierboven beschreven. Het noodsignaal zal direct de volle 1200 graden vlam bereiken zonder enige vorm van waarschuwing. U mag dit dan ook uitsluitend doen If all things fail…